Bolån

Jämför lån till bostad och hitta det bästa bolånet för dig
Börja här

Belopp

2000000

-
+
FiltreraSortera
Rensa filter
Visa resultat (0 st)
Rensa filter
Filtrera
Få hjälp att förhandla ner boräntan
Kostnadsfritt att ansöka
Endast en kreditupplysning
Aktuell snittränta på 1,34 %
8 bolån hittades
Räntor & avgifter kontrollerade idag 2020-06-02
Företag Omdöme 3 mån 1 år 2 år 3 år 5 år 7 år 10 år
3 mån 1.35 % 1 år 1.29 % 2 år - 3 år 1.35 % 5 år 1.35% 7 år - 10 år -
3 mån 1.51 % 1 år 1.64 % 2 år 1.50 % 3 år 1.52 % 5 år 1.50% 7 år - 10 år -
3 mån 1.51 % 1 år 1.58 % 2 år 1.55 % 3 år 1.54 % 5 år 1.51% 7 år 1.66 % 10 år 1.98 %
3 mån 1.54 % 1 år 1.45 % 2 år 1.40 % 3 år 1.40 % 5 år 1.47% 7 år 1.54 % 10 år 1.61 %
3 mån 1.58 % 1 år 1.50 % 2 år 1.42 % 3 år 1.48 % 5 år 1.53% 7 år 1.46 % 10 år 2.00 %
3 mån 1.71 % 1 år 1.54 % 2 år 1.53 % 3 år 1.46 % 5 år 1.58% 7 år 1.91 % 10 år -
3 mån 1.75 % 1 år 1.28 % 2 år 1.32 % 3 år 1.36 % 5 år 1.37% 7 år 2.04 % 10 år 2.51 %
3 mån 1.61 % 1 år 1.50 % 2 år 1.49 % 3 år 1.50 % 5 år 1.57% 7 år 1.86 % 10 år 2.14 %
Visa fler
Exempel

Om du ansöker om ett bolån på 1 000 000 kr i 40 år, med en rörlig ränta på 1,59 % (effektiv ränta på 1,60 %), utan månadskostnad eller andra avgifter och rak amortering år så blir det totala beloppet att återbetala 1 318 662 kr. Med månadsvis betalning samt under förutsättning att räntan förblir oförändrad så innebär detta en månadskostnad (under 480 månader) på 2747 kr.

Download PDF

Finansiera ditt bostadsköp med ett bolån

Att ansöka om ett bolån och köpa bostad är ett stort steg i mångas liv. Det är ofta en lång process och det finns en hel del att tänka på, särskilt om det är ditt första bolån. I den här guiden kan du få hjälp med hela processen, från att du börjar tänka på bostadsköp tills du har gjort dig hemmastadd. Du kan läsa om allt du behöver tänka på inför ansökan om bolån och hur du sköter ditt bolån när du väl har köpt en bostad.

1. Bestäm hur stort bolån du behöver

Det första steget i bolåneprocessen är att avgöra hur mycket du behöver låna. Du kanske redan har tittat runt på hemsidor där bostäder ligger uppe för försäljning och på så sätt fått en bild av hur mycket det kan kosta, men det är ändå viktigt att göra en ordentlig budgetkalkyl.

I din kalkyl bör du räkna med din inkomst och alla återkommande utgifter. När du gör en budgetkalkyl bör du även räkna med oväntade kostnader och räkna med en viss marginal på alla summor.

Beräkna kostnaden för ditt bolån

Innan du ansöker om ett lånelöfte är det viktigt att du är medveten om vilka utgifter bolånet kommer att föra med sig. Även om amortering är en avbetalning på lånet och inte en kostnad bör det tas med i kalkylen eftersom amorteringen ingår i din månadsbetalning till banken.

kr
%
%

Månadsbetalning

När du har koll på din nuvarande ekonomi kan du bedöma hur mycket du har råd att betala för bostaden per månad. I uträkningen ska alla utgifter som tillkommer vid bostadsköpet ingå så som amortering, ränta och andra avgifter.

Tänk på! Om du köper ett hus tillkommer kostnader för lagfart och pantbrev. Köper du en lägenhet måste du räkna med en viss avgift till bostadsrättsföreningen.

Ytterligare en sak som avgör hur mycket du har råd att köpa bostad för är hur mycket pengar du har till kontantinsats. När du köper en bostad måste du finansiera minst 15 % av bostaden kontant. Det innebär alltså att du inte kan få bolån för hela bostaden.

Har du sparat 600 000 kronor motsvarar det en kontantinsats för en bostad som kostar 4 000 000 kronor (0,15 X 4 000 000 = 600 000). Du kan finansiera kontantinsatsen med ett kontantinsatslån, men då måste du fortfarande se till att dina utgifter inte överstiger dina inkomster.

2. Ansök om lånelöfte

När du vet hur mycket du behöver låna är det dags att ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte fungerar som en preliminär låneansökan. Bara för att du har fått ett lånelöfte beviljat innebär det inte att du har ett bolån. Ett bolån får du när ditt lånelöfte omvandlas till en låneansökan, vilket görs när du har hittat en bostad att köpa.

Välj en långivare med villkor som passar din budget

Hur stort bolån du behöver påverkar hur mycket ränta och amortering du behöver betala. Valet av långivare kan också påverka detta eftersom räntan varierar. Därför är det viktigt att du jämför långivare innan du ansöker om ett bolån. Eftersom bolånet generellt är ett väldigt stort lån kan du spara mycket pengar på att välja en långivare med bättre ränta.

3. Gå på visningar och delta i budgivningar

När du väl har fått ett lånelöfte beviljat har du en exakt prislapp för hur mycket du kan köpa bostad för. Den är dels baserad på din egna uträkning, dels långivarens bedömning av hur stort bolån du kan betala för.

Tänk på! Skriv inte på något avtal innan du har pratat med din långivare.

Du kan nu börja gå på visningar och delta i budgivningar, men kom ihåg att inte skriva på ett avtal när du endast har ett lånelöfte. Du kan också be mäklaren att lägga till en klausul i avtalet där det står att avtalet endast är giltigt om du beviljas ditt bolån.

4. Gör lånelöfte till låneansökan

Har du vunnit en budgivning ska du kontakta din långivare för att göra om ditt lånelöfte till en låneansökan. I regel brukar det gå snabbt och smidigt, men det finns två situationer där långivaren kan tänkas neka din ansökan:

  1. Om din ekonomi har förändrats drastiskt. Det kan till exempel vara att din inkomst har upphört eller att du har separerat. I så fall kan långivaren göra en ny riskbedömning och helt enkelt anse att ett bolån är för riskfyllt.
  2. Om långivaren anser att bostaden inte är värd det du planerar att betala för den. Vid bolån fungerar bostaden som en säkerhet för själva lånet. Om du inte skulle sköta dina betalningar har långivaren alltså en säkerhet i det bostaden är värd. Att du skulle betala mer än vad en bostad är värd innebär att banken lånar ut mer pengar än vad säkerheten är värd, vilket kan innebära en stor risk för dem.

Förutsatt att inget av det här händer ska det inte vara något problem med att omvandla lånelöftet till en låneansökan – och i förlängningen ett bolån.

Välj fast eller rörlig ränta till ditt bolån

Ett bolån kan ha en fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att du och långivaren kommer överens om ett visst räntebelopp som du ska betala under en viss period. En rörlig ränta innebär istället att bolåneräntan varierar med övriga räntor. Det finns så klart för- och nackdelar med båda alternativen, vilket du kan läsa mer om under bolåneräntor

5. Skriv köpekontrakt

När din bolåneansökan har beviljats kan du skriva på köpekontraktet för bostaden. Det är ett bindande kontrakt där bostaden presenteras och köpeskillingen och andra villkor framgår. Då ska även tillträdesdatum förhandlas fram, vilket är dagen då du får nycklarna till bostaden. Oftast tas en handpenning vid kontraktsskrivningen på cirka 10 %. Den tas som en säkerhet för att du som köpare ska genomföra köpet.

6. Få tillträde till bostaden

På tillträdesdagen ska nycklarna överlämnas, och din långivare betalar in pengarna från ditt bolån. Det kan vara bra att genomföra en besiktning i bostaden, antigen med hjälp av en besiktningsman eller själv.

Tips! Se över och omförhandla ditt bolån någon gång per år för att behålla en så låg ränta som möjligt.

Bara för att köpet är genomfört betyder det inte att du ska låta ditt bolån vara. Du bör gå igenom ditt bolån och försöka omförhandla det någon gång per år. Banken kommer inte direkt kontakta dig för att sänka din ränta, eftersom de tjänar på att låna ut pengar till dig. Däremot kan det finnas utrymme för förhandling, särskilt om din bostad har stigit i värde eller om dina inkomster har ökat.

Vanliga frågor om bolån


Alexandra Stenvall

Ekonomi-skribent

alexandra.stenvall@laneguiden.se

6 kommentarer

Tuva skriver:

Hej! Jag och min man bor i Norge och vill ansöka om bolån för att köpa bostad i Sverige som vi kommer använda som sommarbostad men annars hyra ut långsiktigt till mina föräldrar. Båda har hög intäkt. Grejen är att han inte har svenskt personnummer och båda har inkomst i norska valuta? Vad är våra möjligheter att få lån?

admin skriver:

Hej Tuva,
Reglerna kan skilja sig från bank till bank. Det kan vara svårt att hitta en bank som beviljar bolån till en utländsk medborgare som inte är bofast i Sverige eller har några tillgångar som kan sättas som säkerhet. Eftersom reglerna kan skilja sig åt från bank till bank rekommenderar jag er att ta kontakt med en banken. Bankerna beviljar lån helt individuellt och därför är det svårt att säga hur de ställer sig till er situation. Lycka till!

Åsa skriver:

Hej!
På Swedbanks hemsida står det helt andra bolåneräntor (https://www.swedbank.se/privat/rantor-priser-och-kurser/bolanerantor.html). På er sida står att ”Räntor & avgifter kontrollerade idag 2019-12-09”. Vilka siffror är det som stämmer?

Alexandra skriver:

Hej Åsa,
Tack för att du uppmärksammat oss på detta. Vi kommer kontrollera detta och åtgärda det.

mvh
Alexandra

Anna-Märta Hasselwander skriver:

Råder boplikt för att få lån om man köper en privatfastighet och sedan hyr ut den till närstående?

Alexandra skriver:

Hej Anna-Märta,

Tack för ditt mejl.
Vi har inte boplikt på fristående fastigheter i Sverige. Boplikt är något som existerar i Danmark och Norge.
Däremot har det förts diskussioner om boplikt i vissa kommuner.
När gäller bostadsrätter är det upp till varje bostadsrättsförening om de tillåter dig att hyra ut din bostadsrätt. När det gäller bostadsrättsföreningar är det bra att i förväg kolla upp hur föreningen ställer sig till att du köper en bostadsrätt men inte har för avsikt att bo där, utan hyra ut den till en närstående.

Mvh
Alexandra

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Exempel

Om du ansöker om ett bolån på 1 000 000 kr i 40 år, med en rörlig ränta på 1,59 % (effektiv ränta på 1,60 %), utan månadskostnad eller andra avgifter och rak amortering år så blir det totala beloppet att återbetala 1 318 662 kr. Med månadsvis betalning samt under förutsättning att räntan förblir oförändrad så innebär detta en månadskostnad (under 480 månader) på 2747 kr.